Välkommen till Wallénhallen!
Ute på Åkersön i Leksand, inramad av lövverk med utsikt över Österviken och Österdalälvens mynning ligger Wallénhallen. Här har vi skapat en mötesplats som i kraft av sin verksamhet utgör ett kulturellt besöksmål.
Vi har skapat en arena för konst och kultur där vi, våra studerande och samarbetspartners bjuder in och samverkar med olika målgrupper genom olika projekt.
Wallénhallens Stora sal är 120 m2 med 8 m upp till nock och har en inbyggd gradäng. Ovanför gradängen finns Loftet, en 30 m2 stor yta för en mindre utställning, ett möte eller platsen för tekniken under konserter eller teaterföreställningar. Intill den rymliga Foajén finns Ateljén, en aktivitetsyta för mindre workshops eller mingel. Allt byggt i en enkel ren arkitektonisk stil och material som skapar en vilsam och rofylld inramning.
Tänk konstutställningar, öppna föreläsningar om aktuella ämnen, konstnärssamtal, artist in residence, workshops, vårmarknader, julmarknader med mera. Så tänker vi!
Utöver våra studerandes projekt, våra egna och våra samverkanspartners olika aktiviteter kommer hallen även i mindre omfattning kunna husera externa evenemang som konserter, teaterföreställningar, byalagsmöten eller konferenser.

Hallen och namnet
Bara en kort promenad från Wallénhallen och Leksands folkhögskola ligger ateljén och bostaden där konstnären, arkitekten och hantverkaren Gustav Theodor Wallén levde och verkade.
Leksands folkhögskola grundades genom en donation från Wallén och här skulle hans vision förverkligas. Han ville skapa en skola där ungdomar skulle ”erhålla handledning i att hantera verktyg, lära sig handteckning och linjalritning för hantverk, eller vad de själva ville göra, för att utbildas till dugliga hantverkare och goda människor”. Wallén ville att de skulle få snickra, snida och rita av hjärtans lust.
I den andan har vi på skolan arbetat sedan starten. Och genom att skapa den här mötesplatsen, som vi tänker oss att Wallénhallen ska bli, vill vi dela, sprida, bjuda in och öppna upp för att andra grupper också ska få möjligheten att göra det. Skapa av hjärtans lust. Och uppleva det som är skapat av hjärtans lust. Och självklart blev namnet Wallénhallen.
Wallénhallen är ritad av Daniel Boberg, arkitekt SAR/MSA, AgnasARK.